I helgen bakade jag pepparkakor. Jag hade tänkt att jag skulle spritsa dem med vacker kristyr och lägga dem i en glasburk för beundran... men innan jag hann med det så var de borta - slut! Som tur var har jag lite deg kvar, så jag kan baka några till!
För första gången gjorde jag pepparkaksdeg från Rosendal. De smakar lite annorlunda än traditionella pepparkakor, de är liksom knäckigare på något sätt. Lägger receptet under bilden.
Jag tänkte även baka pepparkakshus, men det får bli i advent någon gång. Känns lite tidigt redan. Det finns så mycket roligt man kan göra av pepparkakor, och när man i mellandagarna sedan äter upp dem så gör det ju inget om de är lite dammiga....
du behöver:
4 1/2 dl ljus sirap
300 g rumstempererat smör
4 1/2 dl strösocker
1 ägg
4 tsk malda nejlikor
6 tsk malen kanel
4 tsk malen ingefära
4 tsk malen kardemumma
13-15 dl vetemjöl
- koka upp sirapen. rör om och låt svalna något (sen brukar jag häll den i en stor bunke och fortsätta där)
- rör ner sockret, ägget, kryddorna och smöret
- tillsätt mjölet (den mindre mängden 13 dl, resten ska vara till utbaket)
- arbeta väl så att allt blandas ordentligt
- låt vila svalt men inte kallt till nästa dag
- kavla ut degen tunt och grädda i 180-200 grader ca 8 minuter
Degen är mycket hållbar så man behöver inte baka ut allt på en gång. Tänk bara på att inte förvara den för kallt, då kan den bli torr och smulig.